Luft-luftvärmepump

Luft-luftvärmepumpen är den vanligaste värmepumpen i Sverige och är förhållandevis enkel, då den inte kopplas till ett vattenburet uppvärmningssystem. Den är därför ett utmärkt alternativ för dig som har direktverkande el eller behöver komplettera din uppvärmning. Luft-luftvärmepumparna är mycket vanliga i sommarstugor, men också i småhus med direktverkande el.

Värme från luft till luft

En luft-luftvärmepump hämtar energi från utomhusluften och sprider den via inomhusluften. Detta gör att luft-luftvärmepumpar kan installeras i nästan vilket hus som helst.

Eftersom innedelen sprider värme via luften behöver den placeras centralt och öppet, så att värmepumpens fläktar kan få ut den varma luften i huset.

Liten investering, snabb återbetalning

En luft-luftvärmepump är i jämförelse mycket billig. Värmepump och installation kostar vanligen mellan 15 000 och 25 000 kronor. Priset beror på vilken värmepump du köper, från vem och även om du kan utnyttja ROT-avdraget till installationen eller inte. Besparingen kan vara så stor som 75 % av uppvärmningskostnaderna och vanligen återbetalar sig värmepumpen inom ett par år.

Detta får du

Förutom värme får du även luftrening, luftkonditionering och underhållsvärme. Värmepumpen filtrerar igenom stora mängder luft och renar luften, när det ändå håller på. Oftast har värmepumpen avancerade reningssystem som neutraliserar damm, allergener, bakterier och virus.

Värmepumpar fungerar också omvänt, så du kan med ett enkelt knapptryck få billig luftkonditionering på sommaren. Genom att slippa den värsta värmen sover hela familjen bättre och ni får mer energi till att ha roligt tillsammans.

Många luft-luftvärmepumpar ger också möjlighet till underhållsvärme. Dessa värmepumpar är extra populära i sommarstugor, men även garage. Underhållsvärme hjälper till att hålla borta frysskador och fuktskador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *